Jeanne Hendrikse

Jeanne Hendrikse-Zwietering (Beek(L),1949) woont en werkt in Eindhoven (NL). Ze volgde de lerarenopleiding Handenarbeid aan de NXX in Maastricht en Eindhoven. De specialisatiegraad Tekenkunst behaalde ze aan de Academie Arendonk.(B.).

Ze ontwikkelde zich verder in grafiek.

Ze was betrokken bij de ontwikkeling van het Creativiteitscentrum in Drunen. Ook was ze verbonden aan het jeugdatelier van het Centrum voor de Kunsten (CKE) in Eindhoven waar ze ook enkele jaren les gaf. Aan de Veldhof Scholengemeenschap in Veldhoven gaf ze lessen handenarbeid.

Sinds 2001 stelt ze haar atelier open voor tekenaars, schilders en etsers.

“ …Ik voel me tekenaar en graficus. Tekenen kan ik altijd, zoals schrijven en fietsen. Als ik iets getekend heb kan ik uitleggen wat ik voel en waarmee ik bezig ben geweest…”

“… Etsen is een proces. Er gaat een idee aan vooraf. Anders weet je niet hoe groot je etsplaat moet zijn. Het geeft me de mogelijkheid mijn ervaringen te noteren. Enkele weken nadat de ets voltooid is herken ik de drive waarom het werk gemaakt is. Het gebeurt me, het is de voortgang in mijn leven, het resultaat van mijn handelen. Het maakt me tevreden, het voelt goed…”

“…Ik schilder het liefst in de zomer, dan kan ik buiten staan met mijn ezel. Het licht is rijker, de verf droogt sneller (acryl). Het aanbrengen van materie, stof, jute, breisels, het spelen met kleur, opnieuw en opnieuw, is een intensief gebeuren. Het kleurgebruik mag vol contrast zijn, na de eerste kleurlagen volgt vaak vergrijzing…”

“…Het tekenen en het trage etsproces, de onherroepelijke afdruk in het natte papier zijn ruimte scheppend in mijn hoofd….”

                                                                     

Scroll naar boven